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POINT PAPER

POLICY 0904ESTABLISHING A POLICY OF THE CITY COMMISSION

REGARDING TELEPHONIC PARTICIPATION BY BOARD MEMBERS

021109

ISSUE The City Commission has expressed a desire to adopt apolicy to provide clarity
as to when members ofthe Board who are not able to be physically present for ameeting
may participate in that meeting by telephone

BACKGROUND Under Section 286011 Florida Statutes meetings ofapublic board

must be held in a public place with aquorum of board members physically present
Thus under AGO 200341 participation ofaboard member in a public meeting by
telephone conference should only be permitted in extraordinary circumstances It is

unclear legally where in the statute the Attorney General is basing the requirement for a

need for extraordinary circumstances for telephonic participation Further such

participation is allowed only when the technological facilities of the City allow for the

Board member to be heard by the Board members and members of public in attendance at

the meeting It should also be noted that any board members participating by phone do

not count towards the boardsquorum requirements

The determination of when an absence is due to extraordinary circumstances is

generally left to the discretion of the Board but this gives little guidance to Board

members who are ill or may be scheduled to be out oftown during a Board meeting
Adoption of apolicy in this regard would provide some clarity as to what circumstances

the Board would deem to be extraordinary so as toqualify for telephonic participation

The Policy as drafted would allow Board members who must be absent due to

prolonged illness or an extended outoftowntrip to participate by telephone The policy
would also give the Board the flexibility to allow Board members to participate by phone
in other circumstances which are determined by the Board to be extraordinary on a case

bycase basis Staff members may participate by phone as requested by the Board
without the need for a finding of extraordinary circumstances as staff members do not

fall within the requirements of Section 286011 Florida Statutes

RECOMMENDATION Adopt Policy 0904

BUDGET IMPACT None



CITY COMMISSION POLICY 0904

City Commissioners Participating in Board Meetings by Telephone

Members of the City Commission who are unable to be physically present for a

Board meeting due to extraordinary circumstances may participate in Board

meetings by telephone provided there is equipment available which allows the

members of the Board as well as the public in attendance at the meeting to hear

the comments of the Board member Extraordinary circumstances shall include

prolonged illness outoftowntrips exceeding one night and two days in duration

and other circumstances as deemed appropriate by the Board on acasebycase
basis Board members participating by phone shall be entitled to participate fully
in the Board meeting including the ability to vote on all matters coming before the

Board However Board members participating by telephone shall not count

towards the Boards quorum requirement Staff members may participate by
phone as requested by the City Commission without the need for a finding of

extraordinary circumstances

Adopted by City Commission with a quorum present and voting February 23

2009

James R Freeman

City Clerk


