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POINT PAPER

POLICY 0904ESTABLISHING A POLICY OF THE CITY COMMISSION

REGARDING TELEPHONIC PARTICIPATION BY BOARD MEMBERS

022509

ISSUE The City Commission has expressed adesire to adopt apolicy toprovide clarity
as to when members ofthe Board who are not able to be physically present for a meeting
may participate in that meeting by telephone

BACKGROUND Under Section286011 Florida Statutes meetings ofa public board

must be held in apublic place with aquorum of board members physically present
Thus under AGO 200341 participation of a board member in a public meeting by
telephone conference should only be permitted in extraordinary circumstances It is

unclear legally where in the statute the Attorney General is basing the requirement for a

need for extraordinary circumstances for telephonic participation Further such

participation is allowed only when the technological facilities ofthe City allow for the

Board member to be heard by the Board members and members ofpublic in attendance at

the meeting It should also be noted that any board members participating by phone do

not count towards the boardsquorum requirements

The determination of when an absence is due to extraordinary circumstances is

generally left to the discretion ofthe Board The Policy as drafted would allow the

Board to determine on a casebycase basis when such extraordinary circumstances

existed

A Board member wishing to participate by telephone would be required to submit a

written request describing the circumstances which necessitate the Board members

physical absence The request would be added as the first agenda item and the Board

members who are physically present at the meeting would make adetermination based

upon the circumstances as described in the written request If the Board makes a finding
of extraordinary circumstances then the Board member participating by telephone
would be permitted to fully participate in the Board meeting including the ability to vote

on all matters coming before the Board

Staffmembers may participate by phone as requested by the Board without the need for

a finding of extraordinary circumstances as staff members do not fall within the

requirements of Section 286011 Florida Statutes

RECOMMENDATION Adopt Policy 0904

BUDGET IMPACT None



CITY COMMISSION POLICY0904

City Commissioners Participating in Board Meetings by Telephone

Members ofthe City Commission who are unable to be physically present for a Board

meeting due toextraordinary circumstances may participate in Board meetings by
telephone provided there is equipment available which allows the members of the Board
as well as the public in attendance at the meeting to hear the comments of the Board

member However Board members participating by telephone shall not count towards

the Boardsquorum requirement The existence ofsuch extraordinary circumstances

shall be determined by the Board on acasebycase basis as provided herein

Any Board member who wishes to participate in a Board meeting by telephone shall prior
to the meeting make a written request to the Board setting forth the circumstances

justifying the need for participation by telephone Any such request shall be placed as the

first item on the agenda of the subject meeting and the Board members who are

physically present at the meeting shall make a formal determination as towhether such

extraordinary circumstances exist If the Board determines that the circumstances justify
participation by telephone the Board member participating by phone shall be entitled to

participate fully in the Board meeting including the ability to vote on all matters coming
before the Board

Staff members may participate by phone as requested by the City Commission without the

need for a finding ofextraordinary circumstances

Passed and duly adopted with a quorum present and voting this 9th day of March 2009

James R Freeman

City Clerk


